Projekt Szkolna Spiżarnia

W bieżącym roku szkolnym 2021/2022uczniowie klas 2Cs, 3Bs oraz 3Cs, Szkoły Przysposabiającej do Pracy pod opieką p. I. Czechońskiej, M. Gontarz, E. Grechuty, E. Welcz, uczestniczyli w projekcie edukacyjnym „Szkolna Spiżarnia”. Projekt trwał 5 tygodni, od 27 września do 31 października. Poprzez realizację zadań wynikających z założeń projektu uczniowie mieli możliwość podnoszenia kompetencji i umiejętności praktycznych w zakresie gospodarstwa domowego, wykorzystywania nowych technologii, korzystania z nowoczesnego sprzętu AGD. Współpraca w ramach projektu odbywała się na platformie eTwinning, za pośrednictwem tej platformy mieliśmy okazję do wymiany doświadczeń z uczniami z całej Polski.

Głównym zadaniem uczniów było wykonanie jesiennych przetworów z warzyw i owoców. Pierwszymi przetworami w naszej spiżarni były: konfitura z jabłek i gruszek z rodzynkami, konfitura pomidorowa z nutą curry. Klasa 2Cs i 3Bs w ramach aktywności z warzywami wykonała sałatkę wielowarzywną. Klasa 3Cs przygotowała sałatkę owocową oraz pieczone jabłka z cynamonem. Każde nasze działanie na bieżąco było dokumentowane w formie zdjęć i udostępniane na stronie projektu oraz na blogu edukacyjnym. Nasi uczniowie wykonali również jeden przepis opracowany przez partnerską szkołę. Wybrany przepis zamieściliśmy w elektronicznej książce kucharskiej wraz ze zdjęciami i wskazówkami do jego wykonania. A na terenie naszego Ośrodka zorganizowaliśmy szkolną spiżarnię z przygotowanych przez nas przetworów.

 

Link do strony projektu - kliknij TUTAJ!