Zapraszamy na nową stronę Ośrodka

www.soswzamosc.pl 

Doradztwo zawodowe

Nauczyciele doradztwa zawodowego

  1. Katarzyna Bartosiewicz
  2. Beata Bober
  3. Magdalena Gontarz
  4. Agnieszka Mazur

Przydatne linki dla rodzica i ucznia

(źródło www.mapakarier.org)

Link do bezpłatnej strony www.mapakarier.org wraz z informacją, że zawiera szczegółowe opisy ponad 600 zawodów oraz ścieżek edukacyjnych prowadzących do każdego z nich.

Informację o Filtrze preferencji, funkcjonalności Mapy Karier, która pozwala odfiltrować te ścieżki kariery, które z największym prawdopodobieństwem będą dopasowane do naszych oczekiwań: http://mapakarier.org/filtr-preferencji

Link do kanału #ZawodowyStream na YouTube, na którym publikujemy nagrania spotkań online z ciekawymi zawodami: YouTube.com/ZawodowyStream

Link do nagrania webinaru dla rodziców „Jak pomóc dziecku w wyborach edukacyjno-zawodowych?”: https://youtu.be/-PZK__nseeI

Link do artykułu „5 rzeczy, o których warto pamiętać, rozmawiając z dzieckiem o ścieżce edukacyjno-zawodowej”: https://bit.ly/2PoVg74

Link do podcastu “Jak wspierać dziecko w wyborze kierunku kształcenia lub w wyborze ścieżki kariery?” z cyklu Sto Monet - blog o edukacji finansowej dzieci i młodzieży: https://bit.ly/3zjQvBa

Spis wartościowych kanałów na YouTube i podcastów, możesz zainspirować się naszym wpisem na blogu: https://bit.ly/35AvioJ

Wewnątrz Szkolny System Doradztwa Zawodowego

Program realizacji Wewnątrzszkolnego Systemu Doradztwa Zawodowego Szkoła Podstawowa Nr 11 Specjalna - Pobierz!

Program realizacji Wewnątrzszkolnego Systemu Doradztwa Zawodowego Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 1 Specjalna - Pobierz!

Program realizacji Wewnątrzszkolnego Systemu Doradztwa Zawodowego SPDP - Pobierz!

Szkolna Spiżarnia

szkolnaspizarnia

W bieżącym roku szkolnym 2021/2022uczniowie klas 2Cs, 3Bs oraz 3Cs, Szkoły Przysposabiającej do Pracy pod opieką p. I. Czechońskiej, M. Gontarz, E. Grechuty, E. Welcz, uczestniczyli w projekcie edukacyjnym „Szkolna Spiżarnia”. Projekt trwał 5 tygodni, od 27 września do 31 października. Poprzez realizację zadań wynikających z założeń projektu uczniowie mieli możliwość podnoszenia kompetencji i umiejętności praktycznych w zakresie gospodarstwa domowego, wykorzystywania nowych technologii, korzystania z nowoczesnego sprzętu AGD. Współpraca w ramach projektu odbywała się na platformie eTwinning, za pośrednictwem tej platformy mieliśmy okazję do wymiany doświadczeń z uczniami z całej Polski.

Głównym zadaniem uczniów było wykonanie jesiennych przetworów z warzyw i owoców. Pierwszymi przetworami w naszej spiżarni były: konfitura z jabłek i gruszek z rodzynkami, konfitura pomidorowa z nutą curry. Klasa 2Cs i 3Bs w ramach aktywności z warzywami wykonała sałatkę wielowarzywną. Klasa 3Cs przygotowała sałatkę owocową oraz pieczone jabłka z cynamonem. Każde nasze działanie na bieżąco było dokumentowane w formie zdjęć i udostępniane na stronie projektu oraz na blogu edukacyjnym. Nasi uczniowie wykonali również jeden przepis opracowany przez partnerską szkołę. Wybrany przepis zamieściliśmy w elektronicznej książce kucharskiej wraz ze zdjęciami i wskazówkami do jego wykonania. A na terenie naszego Ośrodka zorganizowaliśmy szkolną spiżarnię z przygotowanych przez nas przetworów.

 

Galeria zdjęć - kliknij TUTAJ!


Przetwory owocowe:

Jabłka i gruszki z rodzynkami

 

Składniki:

  • gruszki -1,5 kg
  • jabłka – 1,5 kg
  • rodzynki- 100 g
  • cytryna -1sztuka
  • cukier- 500g

Przygotuj:

  • 3 słoiki o pojemności 0,7 l
  • niewielki garnek
  • dużą miskę
  • ściereczkę

Krok 1

Jabłka i gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy owoce i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. W międzyczasie rodzynki namaczamy we wrzątku, aż napęcznieją. Cukier i odcedzone rodzynki dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy rękoma.

Krok 2

Owoce odstawiamy na około 1,5-2 godziny, aby puściły sok i zmniejszyły swoją objętość. Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy i wycieramy do sucha. Do tak przygotowanych słoików przekładamy owoce wraz z syropem. Brzegi słoików i nakrętki dokładnie wycieramy.

Krok 3

Na blaszce z wysokim brzegiem układamy szczelnie zamknięte słoiki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120°C i pasteryzujemy przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy przetwory w środku aż do wystudzenia.

 

Galeria zdjęć - kliknij TUTAJ!


 

Konfitura pomidorowa z nutą curry

Składniki

  • pomidory – 7-8 szt.
  • cukier – 2-3 łyżki
  • cebula – 2 szt.
  • ziele angielskie – kilka ziaren
  • cytryna – 1 szt.
  • przyprawa curry – 1 łyżeczka

Wykonanie:

Krok 1

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Krok 2

Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krok 3

Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Galeria zdjęć - kliknij TUTAJ!


Konfitura z jabłek

Składniki:

10 dużych jabłek

pół szklanki cukru

pół szklanki wody

łyżka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy jabłka.
  2. Obieramy ze skórki.
  3. Tak przygotowane jabłka wrzucamy do garnka.
  4. Prużącą się na wolnym ogniu konfiturę zalewamy wodą i zasypujemy cukrem- mieszając co kilka minut.
  5. Gdy jabłka będą miękkie przedkładamy je do słoiczków i mocno zakręcamy.

 

Galeria zdjęć - kliknij TUTAJ!

 

Prezentacja - pobierz TUTAJ!

 

Elektroniczna książka kucharska - LINK


 

W bieżącym roku szkolnym 2021/2022 w terminie wrzesień- październik, uczniowie klas 2Cs, 3Bs oraz 3Cs, Szkoły Przysposabiającej do Pracy, pod opieką p. I. Czechońskiej, M. Gontarz, E. Grechuty, E. Welcz, przystąpili do projektu SZKOLNA SPIŻARNIA.

Projekt przeznaczony jest dla szkół specjalnych, integracyjnych i przyszpitalnych. Jego głównym celem jest współpraca uczniów w zakresie praktycznego działania, przygotowywania jesiennych przetworów z warzyw i owoców. W ramach współpracy powstanie wspólna książka kucharska z przepisami, które skonstruują uczniowie wszystkich szkół. Wspólnie opracują przepisy, wykonają zdjęcia i plany aktywności do wykonania konkretnych przetworów.

Każda ze szkół zorganizuje u siebie szkolną spiżarnię, do współpracy przy jej tworzeniu zaangażuje innych uczniów.

Cele projektu:

 - włączenie uczniów do działań w zakresie praktycznego działania,

- podnoszenie kompetencji i umiejętności praktycznych w zakresie gospodarstwa domowego,

- integracja uczniowie ze SPE,

- wykorzystywanie nowych technologii,

- korzystanie z nowoczesnego sprzętu w zakresie gospodarstwa domowego.

Jak będziemy współpracować?

Będziemy współpracować na platformie eTwinning. Ustalimy wspólne działania, które polegać będą na przygotowywaniu przetworów z warzyw i owoców. Każda szkoła będzie miała za zadanie wykonać 2 wybrane przetwory, opracowanie planu aktywności i opisu przygotowania. Udostępni te przepisy na stronie projektu. Każda ze szkół biorących udział w projekcie, wybierze jeden przepis opracowany przez partnerską szkołę, który wykona u siebie w szkole i relację z przygotowania przetworów opisze na stronie. Wypróbowany przepis zamieści w książce kucharskiej wraz ze zdjęciami i wskazówki do jej wykonania. 

Spis przetworów zamieścimy we wspólnej tabeli. Powstanie elektroniczna oraz drukowana książka kucharska. Ponadto uczestnicy projektu zorganizują w szkole szkolne spiżarnie.

PROJEKT SZKOLNA SPIŻARNIA autorstwa p. Zyty Czechowskiej

(Dyrektor w: Niepubliczny Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli Zyta Czechowska specjalni.plNauczyciel w: Zespół Szkół Specjalnych w Kowanówku… )

Dni wolne 2021

DNI WOLNE OD ZAJĘĆ W ROKU SZKOLNYM 2021/2022

 

Szkoła Podstawowa Nr 11 Specjalna, Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 1 Specjalna,
Szkoła Specjalna Przysposabiająca do Pracy

15 października 2021 r. (piątek)

12 listopada 2021 r. (piątek)

7 stycznia 2022 r. (piątek)

2 maja 2022 r. (poniedziałek)

 

a ponadto:

 

Szkoła Podstawowa Nr 11 Specjalna

24, 25, 26 maja 2022 r

17 czerwca 2022 r. 

 

Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 1 Specjalna

21 czerwca 2022 r. 

17 czerwca 2022 r.

12 listopada 2021 r., 7 stycznia 2022 r., 2 maja 2022 r.  dodatkowe dni wolne wykorzystuje też Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 1 w Zamościu, a uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1 Specjalnej wg planu mają w ten dzień zajęcia w ww. placówce.

Stypendia 2021

Zbliża się termin składania wniosków o stypendia socjalne. Wnioski składane są w szkole w terminie 1-15 września. Wnioski po tym terminie składane są bezpośrednio w Biurze Obsługi Interesanta Urzędu.

Czytaj więcej: Stypendia 2021